Lansare internațională de carte la Ibănești.Luminița Amarie - "Chintesența de a fi".

Zi deosebită pentru locuitorii comunei Ibăneşti duminică, 11 august 2013. Această zi consemnează lansarea volumului de poezii „Chintesenţa de a fi” a tinerei scriitoare Luminiţa Amarie. Lansarea de carte a căpătat o conotaţie internaţională, deoarece la eveniment a participat un grup de tineri francezi implicați în proiectul internaţional intitulat „Nous Jeunes Europeénes en Milieu Rural”. Zeci de oameni, prieteni, rude, cadre didactice şi oficialităţi au fost prezenţi la evenimentul cultural care s-a desfăşurat începând cu ora 10:00 la Primăria comunei Ibăneşti.
Deşi plecată în Franţa, cu speranţă în suflet şi cu dorinţa de a realiza lucruri măreţe, inima şi gândul o poartă pe Luminiţa mereu acasă. Aici îşi găseşte liniştea şi trăirile interioare, aici se regăseşte ca om şi ca artist, purtând mereu în suflet dorul şi respectul faţă de pământul natal. Astfel, unul din visurile tinerei scriitoare s-a concretizat, reuşind să-şi lanseze cartea pe meleagurile natale.
În desfăşurarea evenimentului, domnul primar ing. Romică Magopeţ a prezentat câteva aspecte esenţiale care o definesc pe tânăra scriitoare: „Luminiţa Amarie este o tânără scriitoare din Ibăneşti care se află la cea de-a treia lansare, ea debutând în 2012 cu volumul de poezii „Lacrimile, dinţii albi ai durerii”. Luminiţa Amarie este un om cu emoţii, timid dar cu o mare sensibilitate. Viaţa este dificilă, dar ea are o lume a ei, plină de frumos din care ne dă uneori şi nouă şi de aceea îi mulţumim. Poemele ei sunt o adevărată magie şi bucurie. Poeziile ei nu sunt simple, sunt profunde, deosebite care transmit un mesaj puternic despre dragoste şi viaţă. Cu toţii ne regăsim în versurile ei. Ibăneştiul este mai frumos cu versurile Luminiţei Amarie! Felicitări şi mult succes în continuare! Mesajul meu pentru dumneavoastră este să puteţi călători pe versurile Luminiţei, pentru că asta este esenţa vieţii.”
În continuare, doamna profesoară de limba şi literatura română, Georgeta Culiceanu a nuanţat: ,,Vreau să pornesc discursul meu de la celebrul dicton al lui Martin Heidegger, care spunea că „marginile lumii tale sunt marginile limbii tale” şi asta am încercat cu toţii să realizăm aici. Volumele Luminiţei Amarie sunt un veritabil „regressus ad uterum”, o întoarcere la rădăcini, aici în satul natal. Poezia scrisă de Luminiţa Amarie este o pendulare între „teluric” şi „celest” supusă verbului „a fi” pentru că de fapt cuvântul, sacralitatea lui înseamnă dragoste, iar pentru că dragostea este singura care învinge timpul, vreau să mă înclin în faţa cuvântului, prin mesajul transmis, prin idee şi gând.”
Pentru a transmite emoţia lirică, gândurile şi sentimentele intense trăite de Luminiţa, doamna profesoară a dat citire poemului intitulat „Te iubesc”, din volumul „Chintesenţa de a fi”, invitându-i pe spectatori să pătrundă în universul liric al tinerei scriitoare.
Cu emoţie, protagonista acestui eveniment, Luminiţa Amarie a preluat cuvântul: „Mulţumesc tuturor pentru aceste cuvinte frumoase şi nu în ultimul rând, mulţumesc domnului primar pentru că mi-a fost alături de la bun început. Mă bucur foarte mult că am reuşit să concretizez această lansare de carte acasă şi mai cu seamă în prezenţa oaspeţilor francezi care ne vizitează comuna…Pentru cei care nu mă cunosc precizez că eu, Luminiţa Amarie, sunt originară din Ibăneşti, aici m-am născut, aici sunt rădăcinile mele şi scriu în mare parte… poezie de dragoste. ”
Cunoscătoare de limbă franceză, Luminiţa a încântat spectatorii francezi, citind în premieră, primul poem scris în limba franceză, intitulat  „L’état des lieux” care se va regăsi în următorul volum de poezii. De asemenea, pentru publicul ibăneştean, Luminiţa a citit poezia „Eşti pâinea, îmi eşti vinul”, un poem despre dragostea de familie, de semeni, de tradiţie, de pământul natal.
Tinerii francezi au apreciat şi au fost încântaţi să o cunoască şi să descopere că formarea şi dezvoltarea tinerei scriitoare s-a realizat în ţara lor, integrându-se în cultura şi civilizaţia franceză prin continuarea şi aprofundarea studiilor începute în ţară.
În încheiere, domnul primar ing. Romică Magopeţ i-a urat mult succes Luminiţei şi a asigurat-o de sprijinul său şi al întregii comunităţi ibăneştene.

sursa: www.ziarebotosani.ro